WISC-R ZEKA TESTİ

WISC-R ZEKA TESTİ NEDİR?
WISC-R Zeka Testi, 6 – 16 yaş grubuna uygulanan bir zeka testi türüdür. Bu test bireysel olarak uygulanır. Dünya üzerinde geçerliliği ve güvenirliliği kanıtlanmış en yaygın uygulamadır. Zeka seviyesini(IQ) belirlememizde ve gerekli yönlendirmeleri yapmamızda yardımcı olur.
NEDEN ÇOCUĞUNUZA WISC-R ZEKA TESTİ YAPTIRMALISINIZ?
WISC-R Zeka Testi adından da anlaşılacağı üzere temel olarak çocuğun zeka seviyesini belirlemek için yapılır. Bunun dışında 12 zeka türü hakkında bilgi vermektedir. 12 zeka alanından yalnızca üçündeki potansiyel örgün öğretim sırasında gözlenebilir ve bunlardan sadece ikisi karneye yansıyabilir. Dolayısıyla WISC-R bir nevi çocuğun yeteneklerini keşfetmek, potansiyelini anlamak ve tanımak, doğru yönlendirebilmek içindir.
TESTİN SÜRESİ NE KADARDIR?
Testin süresi öğrencinin yapış hızına bağlı olarak 60 dakika 90 dakika arasında değişmektedir.
TESTİ YAPTIRMAYA GELMEDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ŞEYLER NELERDİR?
WISC-R Zeka Testi uygulamasına girecek olan bir çocuğun uygulamaya başlanmadan önce gerekli bazı koşullarının sağlandığından emin olunmalıdır. Dinlenmiş, uykusunu almış, karnı tok ve motivasyon anlamında normal bir gününde gelmesi önerilir. Rahat kıyafetler tercih etmelidir. Ayrıca kaygı, gerilim, endişe ve tehdit algısına neden olabileceğinden çocuğa zeka testine götürüldüğü söylenmemelidir. Çocuk uygulamaya getirilirken ‘test, zeka testi, sınav’ gibi terimler duymamalıdır. Bunun yanında çocuğa ‘ iyi yap, dikkatli yap, iyi dinle’ gibi kaygı verici komutlar verilmemelidir. Çocuğa gerekli olan açıklamalar uygulama öncesinde psikolojik danışman tarafından yapılır.
TEST SONUCUNDA RAPOR VERİLİR Mİ?
Test sonucunda uzman tarafından 4 sayfalık ayrıntılı bir rapor verilecektir. Rapor yoğunluğuna ve talebe bağlı olarak en geç 2 gün içinde verilir.
TEST HANGİ YETENEKLERİ ÖLÇER?
Test iki ana bölümden oluşmaktadır. Sözel bölüm ve performans bölümü olmak üzere 2 ana bölümden oluşmaktadır. Sözel bölümü oluşturan alt testler sol beyni; sözel anlama-kavrama gerektiren bilişsel etkinliklerde çocuğun içerinden bulunduğu yaşa göre zihinsel gelişim düzeyini değerlendirirken , performans bölümündeki alt testler ise sağ beyni; çocuğun algısal organizasyon gerektiren bilişsel etkinliklerde ne durumda olduğunu değerlendirmeye yardımcı olur.