Genel

OYUN TERAPİSİ NEDİR ?

Oyun terapisi, çocukların psikolojik sağlıklarının korunmasında etkili olan bir terapi çeşitidir.

Davranış ve uyum problemleri,  psikolojik bozukluklarının tedavi edilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Oyun terapinin 3-10 yaş aralığında etkili olduğu gözlenmektedir. Ülkemizde oyun terapisi çalışmaları son yıllarda daha çok yapılmaktadır. Psikanalitik, Adlerian, çocuk merkezli, deneyimsel, yapılandırılmış, filial terapi, bilişsel davranışçı oyun terapisi başlıca türleridir.

Gelişim psikolojisine göre insanlar sekiz gelişim dönemi yaşarlar. Her dönemin aşılması gereken bir gelişim krizi ve aynı zamanda başarıyla tamamlanması gereken bir gelişim görevi vardır. Bireyler herhangi bir gelişim döneminde sorun yaşarlarsa bu sorunlar sonraki gelişim dönemlerine aktarılır ve sonucunda uyum ve davranış bozuklukları baş gösterir. 3-10 yaş arası çocuklar kendilerini ifade etmekte zorlanacakları için onları oyun ortamında izlemek oldukça anlamlı olacaktır.

Çocukluk döneminde iç çatışmalarını davranışlarına aktarması ile kendini gösterir. Yalan söyleme, sinirli olma, hırçın olma, saldırganlık, inat etme, hırsızlık, küfürlü konuşma davranış bozuklukları arasında örneklendirilebilir.  Çocuğun korkuları, kaygıları, bağlanma problemleri, karşı gelici davranışları ve kronik tıbbi hastalıkları ortaya çıkabilir.

Schaefer’ a göre oyunun terapötik gücü duyguların dışa vurumu, kendini ifade etme, stresi azaltma, ilişkiyi güçlendirme, olumsuz benlik algısını olumluya çevirme, empati gibi durumlarda kendini gösterir.

Çağdaş psikanaliz ve çocuk psikolojisi alanların etkili olan Melanie Klein seansta beliren oyun öğelerinin yetişkinlerin kendini ifade etmelerine benzer olduğunu savunur. Çocuk için kaygı uyandıran bir durum veya durumlar oyuncaklar ve oyunlar aracılığıyla simgesel bir biçimde ifade edilirler.

Oyun terapisi, çocukların iç dünyalarını dışa vurması için oldukça önemli bir yöntemdir. Terapide, çocuklar oyun oynarken, yaşadıkları travmaları semboller aracılığıyla anlatırlar. Terapi süreci boyunca çocuk kendini güvende ve rahat hisseder. Bu sayede kısa sürede istenilen bilgilere ulaşılması sağlanır. Çocuğa duygularını ifade imkânı verir. Problem olarak düşünülen davranış ve duygularını fark etmesini sağlar.

Danışman terapi sürecinde doğru, yerinde müdahalelerle çocuğun tedavi edilmesini de sağlayabilir.

 

 

 

KAYNAKÇA

  1. TÜRE,E.,BARUT,Y., Türkiye’de Yapılan Oyun Terapisi Çalışmalarının İncelenmesi, Yaşam Becerileri Psikoloji Dergisi, 2020; 4(8), 127-138.
  2. ÖZTEKİN,G., GÜLBAHÇE,A., 3-10 Yas Arası Gelişimsel Problemleri Olan Çocuklarda Ve Ebeveynlerinde Filial Terapinin Etkisinin İncelenmesi, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi Sayı: 8/4,2019,s. 2322-2340.

 

Listeye geri dön

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir