Genel

Açıköğretim Sistemi Hakkında

Açıköğretim sistemi eski yıllarda liseyi okuyamamış kişilerin tercih ettiği bir eğitim sistemiydi.  Fakat özellikle Korona Pandemi dolayısıyla YKS hazırlık sürecindeki öğrenciler tarafından oldukça tercih edilir hale gelmiştir. Avantajları olduğu gibi dezavantajlarının da var olduğu bir sistemdir. Kısaca açıköğretim lisesi şu şekildedir;

  • MEB’e bağlı olarak http://aol.meb.gov.tr/ sitesi üzerinden hizmet vermektedir. Detaylı bilgi için ziyaret edebilirisiniz.

  • Açık Öğretim Lisesi sistemi uzaktan eğitim sistemine göre kurulmuştur.

  • Açık Öğretim Lisesinde sınıf geçme yerine ders geçme ve kredi sistemi uygulanır.

  • Açık Öğretim Lisesi sınıf yerine dönem kavramı vardır. Öğrenci 8 dönem sonunda mezuniyet kredisine ulaştığı takdirde mezun olur.

  • Açık Öğretim Lisesinde sınıfta kalma, okuldan atılma yoktur.

  • Öğrenci kayıt yenilediği takdirde mezuniyet şartlarını tamamlanıncaya kadar okuyabilir.

  • Açık Öğretim Lisesi Öğrencileri Örgün eğitimde okuyan öğrencilerin sahip olduğu tüm haklara sahiptirler.

  • Açık Öğretim Lisesini 2,5 yılda bitirme imkânınız vardır.

Açıköğretim lisesi özellikle OBP ile ilgili konularda avantajlı sanılmakta. Fakat örgün eğitimde bulunduğu senelerdeki diploma notlarının da OBP’de aynı derecede önemi vardır. Yani notlarınızın sadece son sene değil her sene yüksek olması gerekli.

Bu konuda Danışman Hocam Ekibi olarak ortak kanaatte olduğumuz konu ‘Disiplin’. Örgün okul sistemi öğrenciye günlük rutin saatler yaratmakta ve öğrenci bu doğrultuda okul saati, ders saati, boş vakit gibi ayrımları yapabilmektedir. Dolayısıyla sınav adayının bu ayrımı kendi başına yapabilmesi kimilerimiz için oldukça zordur. Açık lise konfor alanınızın dışına çıkmanızı gerektiren bir sistemdir.

Okulda derslerine düzenli devam eden öğrencinin teorik kısım için eksiklik yaşamak. Sınav konularına dair rahatça pratik yapabileceği zamanı kalır.

Lise hayatı sosyalliğin tadını çıkartabileceğimiz yaşlarımızın geçtiği bir okul kademesidir. Bunu göz ardı etmek gelişimsel süreçler açısından pek de sağlıklı olmayan sonuçlar yaratabilir.

Sonuç olarak açık liseye geçin veya geçmeyin demek bireysel özelliklerinize göre şekillenecek bir karardır. Alanında uzman eğitimciler veya psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerle beraber karar verilmelidir.

 

Eğer sorularınız olursa yorum bırakabilir veya diğer iletişim kanalları aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz…

Görüşmek üzere!

 

Listeye geri dön

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir